Różane szaleństwo.

Róża moja miłość. Uwielbiam. Zapach cudny, działa kojąco. Róża jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce oraz w lecznictwie. Ma wiele właściwości dobroczynnych. Rosa rugosa, róża pomarszczona, róża dzika, róża damasceńska, róża angielska, róża francuska… róża po prostu róża. W zasadzie każda róża jest jadalna. Do wykorzystania nadają się płatki jak i owoce. Warunek jest jeden, róża nie może być pryskana preparatami chemicznymi. No to co ? zbieramy płatki i robimy cuda! Mam nadzieję, że nie będę Was zbyt długo przekonywać. Podaję Wam kilka moich sposobów na wykorzystanie płatków róży jadalnej. 

róża pomarszczona 6.2017

Jeśli nie macie krzewu róży w swoim ogrodzie, zawsze można wyruszyć na jej poszukiwania. Zaglądnijcie do sąsiadów, do lasu. Widziałam również rosnące jako wzmocnienia na skarpach kolejowych, czy nawet na wydmach na Helu. Moja róża z roku na rok jest coraz większa, kwitnie w zasadzie całe lato, jednak najobficiej właśnie teraz.

Kilka zasad zbierania płatków:  zbieramy płatki z róży nie pryskanej chemią, suche, gdy obeschną po porannej rosie, oczywiście nie porażone, z rozwiniętych kwiatów, nie obrywamy płatków z pąków. Oberwane płatki pozbawiamy białych końcówek, które zawierają goryczkę. Ja robię to od razu przy zbieraniu płatków.

płatki róży 6.2017

płatki róży1 6.2017

Zbieranie trochę trwa długo, bo obrywam od razu białe końcówki, ale lepiej teraz niż potem. Musze uważać, bo nie tylko ja jestem wielbicielką róży. To pszczółka, to jakiś trzmiel akurat wybierają ten sam kwiat co ja. Nie ma rady, muszę przenieść się na inny. Niech będzie, ustąpię. Nie przeganiam, nie drażnię owadów. Nie narażam się wtedy na ukąszenia. Kwiatów jest pod dostatkiem, to się możemy podzielić.

płatki róży2 6.2017

Mamy całe mnóstwo płatków.  Możemy zrobić  aromatyczną nalewkę, cukier różany, syrop różany, wodę różaną, konfiturę różaną, wysuszyć płatki do herbatki czy potpourri.

SUSZENIE. Płatki suszymy w miejscu przewiewnym, najlepiej na bibule ( można użyć zwykłych serwetek papierowych ). Rozkładamy jedną warstwę i zostawiamy w miejscu nie narażonym na bezpośrednie słońce. Ususzone płatki przekładam do zamykanego słoja, ale możecie też do jakiegoś innego zamykanego pojemnika. Suszone płatki nie pachną już niestety tak mocno jak świeże. Co robię z takimi płatkami? ano w długie jesienne i zimowe wieczory podnoszą smak herbaty, można sporządzić własną mieszankę z innymi dodatkami (suszone owoce,przyprawy). Suszone płatki dodaję do ciasta, na etapie mieszania z mąką. Suszone płatki wkładam też do lnianych woreczków, skrapiam olejkiem eterycznym różanym, umieszczam w szafach.

płatki róży suszenie 6.2017

CUKIER RÓŻANY.   Proporcje 1:1 cukier i płatki róży.   Przyznam się, że nie odmierzam jakoś specjalnie ilości cukru w stosunku do płatków róży. Tak “na oko” dodaję. Blenderem rozdrabniamy płatki, dodajemy cukier. Wszystko razem dokładnie rozdrabniamy. Dalej rozkładamy na pergaminie (może być papier do pieczenia) i suszymy. Wysuszony, gotowy cukier różany trzeba rozdrobnić i przesypać do pojemnika. Przy okazji, gdybyście nie mieli ochoty na taką “zabawę” zawsze możecie do cukiernicy włożyć kilka suszonych płatków, co nada cukrowi trochę różanego aromatu.

płatki róży blendowanie 6.2017

cukier rózany 6.2017

 

WODA RÓŻANA. Uwielbiam. Wodę przechowuję w małych buteleczkach w lodówce, ale nie dłużej niż ok 2 tyg. Ponieważ robię jej zawsze dużo, to zamrażam w woreczkach i pojemnikach do robienia lodu. Woda mineralna z listkami mięty i kostkami wody różanej jest świetna do picia przy upałach. Woda różana dodana do kawy podnosi jej smak. Dodaję również odrobinę takiej wody do ciasta. Można także wykorzystać ją do zrobienia smoothie. Można zrobić galaretkę różaną.

Potrzebujemy: 200 g płatków róży,  1 litr ciepłej przegotowanej wody, sok z 1 cytryny. Płatki wkładamy do słoja (ja ubijam delikatnie drewnianą pałką), zalewamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Zostawiamy do naciągnięcia 2 dni, potem zlewamy, najlepiej przez gazę, do butelek lub słoiczków.

płatki róży3 6.2017

płatki róży słój1 6.2017

płatki róży słój z wodą zalane po 2 dniach1 6.2017

płatki róży przelanie 6.2017

TONIK RÓŻANY. Drogie Panie, obowiązkowo robimy.  Nasi Panowie też mogą skorzystać przy okazji. Tonik różany poprawia kolor cery, działa przeciwzapalnie, zapobiega przetłuszczaniu skóry i jego aromat działa kojąco też na naszą duszę.

Jak robimy: 2 garści płatków róży zalewamy szklanką bardzo gorącej wody. Nakrywamy na ok.20 min. Po tym czasie przecedzamy nasz tonik. Zlewamy do słoiczków lub buteleczek. Gotowy trzymam w lodówce.

1433601000503

 

To naprawdę tylko kilka propozycji. Z płatków róży robię również konfiturę różaną. Tradycyjnie w makutrze ucieram płatki z cukrem z dodatkiem soku z cytryny. Z płatków przygotowuję również syrop różany. Piekę muffinki różane. Jak wcześniej pisałam, dodaję płatki i wodę do ciasta. Ale nie tylko płatki róży można wykorzystać, owoce również nadają się na przetwory.

I co? zachęciłam i przekonałam Was choć trochę do wykorzystania płatków róży? Mam nadzieję, że tak. Niektórzy mieli już możliwość spróbowania moich “wariacji na temat płatków róży” i smakowało. Przynajmniej tak mówili… Kto się jeszcze waha, to zapraszam na łyk mineralnej z woda różaną i miętą.

1437213394604

Kochani, zachęcam jeszcze raz do skorzystania z dobrodziejstw natury. Przygotowanie płatków wg. powyższych wskazówek nie jest trudne. Dodam, że cukier różany, czy suszone płatki, będą jak znalazł wspaniałym prezentem dla przyjaciółki, mamy czy cioci.

Dziękuję, że wytrwaliście do końca.Wasza Ania.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s